OFERTA EDUKACYJNA

Gospodarstwo agroturystyczne i ekofarma Vitalis położone jest na obrzeżach wsi zastaw- no, 16 km od elbląga w kierunku młynar. obszar siedliska stanowią łąki, pastwiska, lasy oraz stawy rybne – z możliwością wędkowania. zaplanowany czas na wypoczynek można wykorzystać na wędrówki po okolicy i obcowanie z naturą. czynny wypoczynek, w szczególności dla eko-agroturystów oraz rodzin z dziećmi, uatrakcyjnią potrawy kuchni staropolskiej, przyrządzane w tradycyjny sposób na bazie własnych surowców, tj. wyroby wędliniarskie, mięso wołowe, chleb, mleko, jaja, sery kozie.

obiekt jest doskonałą bazą wypadową, by zwiedzić elbląg i jego starówkę, malbork i zamek krzyżacki, Frombork – katedrę i Planetarium, dojechać do kadyn nad zalew Wiślany, do krynicy morskiej nad zatoką gdańską bądź przepłynąć Pochylnie na kanale elbląskim.

Atutem ekofarmy są zwierzęta gospodarskie i hodowlane. Wśród nich bydło rzadkich ras: galloway, Highlander, aubrac (wołowina i cielęcina na własny użytek), konie rasy huculskiej – pod siodło, lonża, wycieczki w plener, rajdy po wysoczyźnie elbląskiej. z typowych zwierząt hodowlanych spotkamy owce i kozy, króliki, kury. dodatkowo zwierzęcą rodzinę uzupełniają lamy i osiołki.

W gospodarstwie przyjemnie czas mogą spędzić dorośli, młodzież i dzieci. organizowane są różne formy wypoczynku i rekreacji: imprezy integracyjne (grupy: małe 30-osobowe, duże 250-osobowe), imprezy okolicznościowe typu wesela, chrzciny, komunie, urodziny itp., kurso- konferencje, warsztaty kulinarne, plenery tematyczne, kolonie, półkolonie, zielone szkoły, biwaki, zimowiska, kuligi, ogniska w plenerze. istnieje możliwość zorganizowania programu pobytu do- stosowanego do indywidualnych potrzeb klienta.

 

W ramach prowadzonych zajęć dzieci mają okazję degustacji naturalnych produktów pochodzących z naszego gospodarstwa.

Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie:

– Wszystko o jajku 

– Spotkanie z kozą – pozyskiwanie mleka,serów

– Poznaj zwierzęta naszej ekofarmy – konie, owce, kozy, lamy, króliki, bydło mięsne 

– Od ziarenka do bochenka – pieczenie chleba

– Prace na farmie

– Żywność produkowana w gospodarstwie ekologicznym.